dinsdag 13 december 2011

Louis Poulsen


Sinds een tijdje zijn we in het bezit van een staande Louis Poulsen-lamp, een pracht.
Gekocht in Antwerpen, in Kloosterstraat 46 (ook direct de naam van de winkel). Vorige maand waren we weer in Antwerpen en toen hing er in dezelfde winkel een andere variant te lonken en te pronken. We zijn gezwicht: hij hangt inmiddels bij ons in huis.

Nu alleen de tafellamp nog...'Rond 1920 is Louis Poulsen Lighting bekend geworden. Ze doorbraken oude tradities en creëerde design van nieuwe verlichtingklassiekers.
Het bedrijf, Louis Poulsen maakt veel gebruik van hoogwaardige materialen en bouwtechnieken. Het staat bekend om originaliteit, eenvoud en functionaliteit van het ontwerp. De geschiedenis van Louis Poulsen dateert uit 1874. Toen handelde het bedrijf in wijn. In 1891 werd elektriciteit steeds populairder in Denemarken. Louis Poulsen en Co (de naam van de onderneming op dat moment)was één van de eerste bedrijven in het land om de nieuwe businessmogelijkheden te zien.
Vanaf het begin van 1920 kwam er handel in elektrische apparaten. Kunstlicht werd gezien als een noodzakelijk kwaad, onhandig en vermoeiend om te gebruiken. De legendarische architect Poul Henningsen (PH) besloot om hier iets aan te doen. Poul Henningsen was als architect zeer geïnteresseerd in licht. Hij leerde al snel dat de elektrische verlichting een vervelende schittering had. Als je de nieuwe lampen in bestaande armaturen deed, scheen het licht alle kanten op en het verspilde van veel van. Dat was wat Poul Henningsen inspireerde een onderzoek te starten voor deze nieuwe lichtbron. Hij vond het licht van gloeilampen veel te wit en koud. Daarom experimenteerde hij met een aangename, gouden toon aan het licht en ontwierp hij armaturen waarmee hij het licht kon richten. In feite was hij meer een uitvinder, dan een ontwerper. Het ontwerp van zijn lampen is het resultaat van talloze metingen en proeven en experimenten.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten