zondag 28 augustus 2011

The Lofoten Islands 2011, part two


In onze reisgids de Lofoten Guide lezen we over het project Skulpturlandskap Nordland. In deze Noorse provincie staan her en der kunstwerken opgesteld, die perfect in het landschap passen. Een bekend beeld van dit project is The Head van de Zwitser Markus Raetz.

Als je voor het beeld staat, is het gewoon een beeld van een hoofd, fier rechtop. Loop je om het beeld heen, dan staat het letterlijk en figuurlijk op zijn kop.

Om dit beeld te bewonderen moet je eerst naar Eggum rijden. Voor ons betekent dat dat we een groot deel van de weg die we een dag tevoren hebben gereden, weer moeten rijden. Geen probleem, we zijn in Noorwegen en doen alles op de Noorse manier: rustig en ontspannen.

Voorbij Eggum moeten we onze auto parkeren en verder lopen.

We ontdekken dat je hier tegen een gering bedrag kunt kamperen. Een mooie plek met uitzicht op zee, wat schapen en voor de rest alleen maar stilte.

We lopen ongeveer een kilometer en zien het beeld al opdoemen. Tijd voor een fotomoment. Gelukkig zijn er weinig mensen en kunnen we het beeld van alle kanten bekijken. Het is, zoals de Lofoten Guide ons al voorspiegelde, een bijzonder beeld.

Vanuit Eggum rijden we weer terug naar de E10 en zowaar komen we onderweg langs Galleri Eggum waar ook brocante en curiosa te koop is. Koos trapt op de rem en we brengen een bezoekje aan deze galerie.

Speciaal voor ons zet mevrouw een kopje koffie en meneer laat ons zijn schilderijen zien. We kopen er wat ansichtkaartjes van zijn werk en vinden ook wat betaalbare brocante.

Iets verderop is er nog een adresje met oude en nieuwe spulletjes. Hier kopen we enkele Noorse woontijdschriften en een puddingvorm van een meneer die in de winter in Trondheim woont en zijn zomers op de Lofoten doorbrengt. Dat lijkt ons geen straf..

Van het eerste echtpaar krijgen we de tip om eens richting Vestresand te gaan. Daar moet een mooi kerkhofje aan de zee zijn. Aangezien deze vakantie een beetje in het teken staat van begraafplaatsen en kerken, vinden we dat we deze niet kunnen overslaan. Op naar Vestresand, dat tegenover Eggum, aan de andere kant van het water Mjasundet , ligt. In eerste instantie kunnen we het niet vinden, maar een behulpzame Noor wijst ons vriendelijk de weg.

Het is hier mooi op dit deel van het eiland. Wederom geen mens te bekennen en wat een rust. We blijven ons erover verwonderen.Koos maakt een complete fotoreportage van de begraafplaats en dan gaan we weer verder met onze geplande tocht.
We willen nog graag naar Unstad en Utakleiv. Eerst is Unstad aan de beurt. We rijden weer terug over de E10 en nemen dan een kronkelweggetje compleet met tunnel.


Na deze tunnel hebben we een adembenemend mooi uitzicht op Unstad. We zetten de auto aan de kant en gaan ervan genieten.

In Unstad lopen we langs het strand, waar volop gesurft wordt. Helaas staat er net te weinig wind, maar verder is het heerlijk, warm weer.

Als laatste doen we Utakleiv aan. Ook hier maken we een strandwandeling . Het strand is hier breed en wit. Volgens de Noren is dit strand het mooiste van Noorwegen en dat kunnen we beamen. En het is zeker niet druk. Waar zijn al die mensen toch? Slechts een enkeling ligt te zonnebaden.

Vanuit Utakleiv is het nog maar een klein stukje naar ons hutje op de Storfjord camping. Zo rollen we van het ene in het andere paradijselijke plekje tijdens deze reis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten