dinsdag 19 augustus 2014

LOPPIS - Secondhand in Sweden - Sverige - Zweden


Als je het treft, kom je nogal wat loppis (tweedehands spullen,
aangeboden in schuren, loodsen en huizen) onderweg tegen
in Zweden.
De kwaliteit varieert van bar slecht tot curieus hoogstaand.
Voor Tante Brocante en De Dames Van Dale heb ik
her en der wat schatten gevonden.
Hieronder volgt een 'adressenlijst' van die her-en-derplekken
in West-Zweden, ongeveer 100 km boven Goteborg,
aan de scherenkust.


 • De IFF Loppis in Lysekil, naast de enige ICA (mijn favoriete supermarkt) in dit stadje. Het is alleen geopend op donderdag van 16.00 tot 18.00 uur en dan is het ook dringen geblazen. Vanaf 15.30 uur staat er al een rij voor de deur. Hier heb ik vooral veel textiel (lakens, slopen met gehaakte randjes en monogrammen, kersttafellakens- en kleedjes), bestek en metalen bakvormen gekocht. Per afdeling staat er een oudere dame of heer die ter plekke de prijs bepaalt. Tip: neem zo veel mogelijk in een keer meer, want de prijs is dan niet zo hoog.
 • De 'loppmarknad med auktionen' in Flaton, rommelmarkt met veiling die een keer per jaar bij het dorpshuis in Flaton gehouden wordt. We hebben het een keer meegemaakt en het was een geweldige belevenis. Belangrijk (altijd belangrijk trouwens) is om op tijd te zijn. De rommelmarkt begint om 13.00 uur en dan begint het grote graaiwerk. Zweedse dames weten namelijk ook heel goed wat mooi is. Om 14.00 uur begint de veiling en de spullen daarvoor kun je vooraf al bekijken. Toen wij er waren, stonden er echt prachtige dingen. Van tevoren wel even getallen in het Zweeds oefenen, zodat je weet hoeveel je biedt.

 • Op de binnendoorweg naar Eriksberg, een prachtige route overigens. Hier is een kleine loppis van een mevrouw die steevast buiten op het bankje lekker warme sokken zit te breien. Ook de sokken zijn te koop en verder is haar loppis zeer betaalbaar.
 • Op de weg vanuit Uddevalla naar Bokenas-Lysekil, het is een beetje lastig om er te komen, want de afslag komt vrij plotseling. Mevrouw Loppis heeft heel veel en ook echt mooie dingen, wel een beetje duur, maar dan heb je ook echt wat. Mevrouw houdt niet van afdingen!
 • Buiten Tegneby op het eiland Tjorn. Er staat een bordje langs de weg, goed te zien vanaf afstand. Het is een loppis van twee zussen met smaak, wel een beetje duur. Helaas is het niet altijd duidelijk wanneer ze open zijn.
 • Vanuit Tegneby op de weg naar Skarhamn zitten enkele loppisadresjes. Ook deze zijn niet altijd open, goed opletten dus. Staat er stangt (=gesloten) op de bordjes, dan kun je doorrijden. 
 • Kunstenaarsgeneenschap Bottna Gerlesborg, in de richting van Hunnebostrand, naast een galerie en een grote hoeveelheid beelden buiten is er een winkeltje/restaurant/terras met een kleine hoeveelheid curiosa. Vooral veel retroachtige dingen. Achter op het terrein is nog een kleine uitstalling met nog meer loppis, maar ook duurder. Hier geldt dat als er niemand aanwezig is, je zelf het geld in de kassa doet!
 • Jille's Antik en loppis in Munkedal (www.jillesantik-loppis,se), een enorme hoeveelheid. Vooral de kelder staat bomvol en hier kun je ook echt schatgraven. Toen ik er was, kreeg ik nog eens 25 % kassakorting.
 • Lyckans bygdegard, na de afslag Kungshamn S, van de Engelsman Ricky Lawrance die de huisraad van zijn ouders verkoopt. En die hadden smaak. Ik kocht er voor mijzelf houten stempels, een Ittala-vaas en Noa Noa-kleding. Manlief scoorde er een bijzondere, oude camera.
 • Loppis Stensjom vlak voor Kungshamn. Bij Stensjo staat een bordje langs de weg. Als je de bordjes verder volgt, kom je op het terrein van een particulier die in een indrukwekkende, grote, houten schuur een prachtige verzameling spullen heeft in de wat hogere prijsklasse.
 • Vakckra Udda Ting in Hunnebostrand, de onverharde weg naar dit paradijsje is al een belevenis. Je rijdt door de bossen en komt bij het huis van een jong stel dat sinds kort begonnen is met de verkoop van oude spullen. Ze hebben alles uitgestald in een oud gebouwtje van een busstation. De uitstalling is prachtig gedaan en ze verkopen dan ook alleen bijzondere spullen. Zeer vriendelijke mensen en heel enthousiast. Eerdaags gaat hun website www.vackrauddating.se in de lucht. Wij kochten er een gehoorapparaat, een kompas in een houten kistje en een bronzen schroef. 
 • Als laatste de loppis in Tanum, meer dan zes schuren/barakken vol spullen. Je neemt een winkelmandje en sjouwt van de ene naar de andere schuur. Ik heb nog nooit zo veel bij elkaar gezien. ook veel troep maar dat maakt het schatgraven wat mij betreft zo'n feest. Voor onszelf kochten we oude, houten ski's (voor nog geen 4 euro!) die nu in de hal staan te pronken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten