zondag 2 januari 2011

I had a farm in Africa'I had a farm in Africa' is de openingszin van de film Out of Africa naar het gelijknamige boek van Karen Blixen.
Karen Blixen was een Deense schrijfster, die een korte tijd getrouwd was met haar foute neef, baron Bror von Blixen-Finecke. In Kenia zette ze met hem een koffieplantage op, maar helaas was Bror niet van het trouwe soort. Hij besmette haar met syfilis en uiteindelijk hield het huwelijk geen stand. Ergens in de jaren dertig, na een stormachtige liefdesaffaire met Denys Finch Hatton (Robert Redford in de film), raakte Blixen failliet en keerde terug naar Denemarken.In Rungsted, ten noorden van Kopenhagen aan de prachtige kustweg, zette zij haar schrijverscarriere voort.
Een aantal jaren geleden brachten K. en ik een bezoek aan haar huis dat nu deels een museum is en nog deels in dezelfde staat als toen zij overleed.
Als je door haar privevertrekken wandelt, krijg je het gevoel dat ze zo thuis kan komen. Onmogelijk, want Blixen is in 1962, mijn geboortejaar, overleden en ligt begraven in de grote tuin achter haar huis.
Elke keer als we in Denemarken zijn en in de buurt van Rungsted brengen we een bezoekje aan haar graf, lopen langs haar pluktuin, die nog steeds in tact is en drinken een kopje koffie op het terras achter haar huis. Het is zo'n fijne en indrukwekkende plek. Vooral haar graf met die grote, platte steen onder een enorme treurwilg maakt iedere keer weer veel indruk op mij.Mochten we komende zomer in de buurt zijn, dan gaan we er zeker weer naartoe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten